Soolane

Pähkli- ja seemnevõid

 Ma olen olnud suur pähklivõi sõber juba mitu aastat. Siiani ostsin pähklivõid poest (lemmikuks Rimi I Love Eco Crunchy maapähklivõi, sellele ei tee ükski ökopoe pähklivõi ära?).

Minu kaks kõige tihedamat kasutust pähklivõile on:

  • hommikul kaerahelbepudru peal
  • õhtul ahjus röstitud porganditega

Paar korda olin maapähklivõid proovinud ka ise kodus teha. Need ei olnud aga eriti edukad, sest mu blender oli liiga väikese võimsusega ja ei suutnud pähkleid nii peeneks jahvatada. Pähklipuru jäi kogu aeg blenderi seina külge kinni ja üldse ei tahtnud see minuga koostööd teha.

Nüüd mul seda muret õnneks pole, sest leidsin endale Kafost Blendtec blenderi, millele saab juurde soetada Twister kannu. Twister kannu eelised:

  • spetsiaalne segamisoradega kaas, mille abil ei jää pähklipuru blenderi seina külge kinni
  • purustab oluliselt kiiremini ja ühtlasemalt

Kavatsen kindlasti ka rohkem erinevaid hummuseid ja kastmeid tegema hakata, sest selle kannuga on see nii palju lihtsam. Päriselt ka meeldib see Twister kann, sest siiani pole veel puudusi leidnud!

Katsetasin seekord kolme erinevat pähklivõid- maapähkli, india pähkli ja metspähkli, lisaks valmistasin päevalille- ja kõrvitseseemnetest ühe seemnevõi. Hiljuti tegin ka mõnusat mandlivõid, selle pilti näed mu Instagrami lehelt.

India pähkli või sisse segasin maitseks veidi tšillipipart ja kaneeli, et muidu neutraalsele india pähklile veidi elu sisse ajada.

Metspähklivõi tegin toorkakao abil šokolaadiseks, nüüd meenutab see veidi kuulsat Nutellat?.

Maapähklivõi valmistasin poest ostetud röstitud ja soolatud pähklitest, sinna ei lisanud midagi, sest see on just nii kõige parem!

Röstitud kõrvitsa- ja päevalilleseemnetele lisasin veidi meresoola ja toorsuhkrut. Seemnevõi maitse meenutab mulle päevalilleseemnehalvaad. Sarnaselt pähklivõidele on ka seda mõnus hommikupudru või kastmete sisse segada või köögiviljade dipina kasutada.

Järgnevalt leiad pähkli- ja seemnevõide täpsemad retseptid:

India pähkli või tšilliga

250 g india pähkleid
1 spl kookosõli
0,5 tl kaneeli
1/4 tl tšillipipart
1/4 tl meresoola
1 tl toorsuhkrut

Vala pähklid küpsetusplaadile ja rösti neid ahjus 180 kraadi juures 7-8 minutit. Lase jahtuda.
Vala röstitud pähklid blenderisse, lisa kõik maitseained. Töötle niikaua kuni pähklid on muutunud kreemjaks massiks. Lisa siis kookosõli ja töötle veel veidi. Säilita kinnises purgis.


Metspähkli-šokolaadivõi

250 g metspähkleid
1 spl kookosõli
1,5 spl toorkakaod
1 spl toorsuhkrut
1/4 tl meresoola

Vala pähklid küpsetusplaadile ja rösti neid ahjus 180 kraadi juures 7-8 minutit. Lase jahtuda ja eemalda siis suuremal osal pähklitest koor (koor tuleb pähklite küljest sõrmede vahel mudides väga kergelt lahti). Vala röstitud pähklid blenderisse, lisa kakao, suhkur ja sool. Töötle niikaua kuni pähklid on muutunud kreemjaks massiks. Lisa siis kookosõli ja töötle veel veidi.

NB! Metspähkli-šokolaadivõi on alguses üsna vedel, kuid tahkub külmkapis ja muutub määritavaks. Säilita kinnises purgis.

 

Enne ja pärast “blenderdamist”



Maapähklivõi

300 g röstitud ja soolatud maapähkleid

Vala pähklid blenderisse ja töötle kuni saad meelepärase tekstuuriga pähklivõi. Säilita kinnises purgis.

Päevalille- ja kõrvitsaseemnevõi

200 g päevalilleseemneid
100 g kõrvitsaseemneid
1 spl toorsuhkrut
1 spl kookosõli
1/4 tl meresoola

Vala seemned küpsetusplaadile ja rösti neid ahjus 180 kraadi juures 7-8 minutit. Lase jahtuda. Vala röstitud seemned blenderisse, lisa suhkur ja sool. Töötle niikaua kuni seemned on muutunud kreemjaks massiks. Lisa siis kookosõli ja töötle veel veidi. Säilita kinnises purgis.

 

♡♡♡
PS! Kui Sa teed seda pähkli- või seemnevõid, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri