Keeksid, muffinid ja küpsetised

Õunagalett ehk Õunapirukas magusa tšilli ja martsipaniga

Praegu on toidublogides väike galettide viirus levimas ja ei suutnud ka mina seda kuidagi tõrjuda. Seega valmis minul selle sügishooaja esimene õunaküpsetis.
Galette on termin, mida kasutatakse prantsuse köögis erinevate madalate ümmarguste või mõne muu kujuga koogi määramiseks. Mulle nad meeldivad- muhedad ja rustikaalsed küpsetised!

Mina panin seekord õunale lisaks veel magusa tšilli toorjuustu ja martsipani- tuli väga maitsev!

Tšilli toorjuustu eest tänan Estoveri esindust, kellelt sain kingituseks kolm karpi toorjuustu 🙂

Vaja läheb:






Taigen:

1,5 dl nisujahu
1,5 dl täisteranisujahu
2 spl suhkrut
näpuotsaga soola
1 muna
110 g võid

Täidis:

ca 1 l hapusid õunaviile
100 g martsipani
100 g magusa tšilli toorjuustu (Philadelphia) või tavalist toorjuustu
4 spl suhkrut
veidike kardemoni

Taigna valmistamiseks sega mõlemad jahud, suhkur ja sool. Lisa külmad võitükid ja näpi taigen puruseks. Nüüd lisa muna ning suru taigen kiirelt ühtlaseks massiks (proovi mitte sõtkuda). Kui tundub, et jääb liiga kuiv, siis lisa külma vett. Üldse võib kogu muna asendada külma veega (3-4 spl). Vormi taigen palliks ja hoia tund aega külmkapis.
Samal ajal puhasta 7-8 keskmise suurusega õuna ja viiluta need. Raputa peale 3 spl suhkrut ja jäta seisma. Kui õunad on pigem magusapoolsed, pane suhkrut vähem.
Rulli taigen jahusel küpsetuspaberil suureks ümmarguseks ringiks. Määri ühtlase kihina peale toorjuust ja puista selle peale riivitud martsipan. Nüüd laota kõige peale õunaviilud. Jäta umbes 4 cm taignaservadest vabaks, et saaksid servad õunatükkide peale tõsta. Puista kõik veel 1 spl suhkru ja kardemoniga üle ja pista ahju. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit kuni on kuldpruun.
Söö soojalt koos jäätisega! Mm!

 

 

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri