Monday, October 30, 2017

Pistaatsia-matcha toorkook


Oi, kuidas mulle meeldivad pistaatsiapähklid! Ja koogi sees meeldivad need isegi veel rohkem! Kodutehtud pistaatsiapastat armastan lisaks sellele koogile segada ka oma sooja hommikupudru sisse, mis muutub kohe mitu korda maitsvamaks.

Selleks, et pistaatsiakook oleks ikka õiget pistaatsiakoogi värvi, lisasin koogile ka kasulikku rohelise tee pulbrit ehk Hi Matcha matchat. 


Vaja läheb:

Põhi:

100 g kuivatatud datleid
50 g mandlijahu
40 g tatrajahu
40 g metspähkleid
1/4 tl meresoola
35 ml kookosõli

Täidis nr 1:

300 g india pähkleid
80 ml kreemjat kookospiima
60 ml kookosõli
40 ml vahtrasiirupit
1 tl mandliekstrakti


Täidis nr 2:

300 g india pähkleid
80 ml kreemjat kookospiima
50 ml kookosõli
40 ml vahtrasiirupit
2 spl pistaatsiapastat*
2 tl Hi Matcha matchat


Kaunistamiseks:

Hi Matcha matchat
pistaatsiapähkleid


Tee nii:

Pane eelmisel õhtul india pähklid (kokku 600 g) vette likku, et need saaksid pehmeneda.

Valmista koogipõhi. Selleks purusta blenderis datlid, jahvata metspähklid peeneks. Sega omavahel purustatud datlid, pähklid, sool, mandli- ja tatrajahu. NB! Kui datlid on pigem kuivad ja kõvad, siis leota neid eelnevalt 15 minutit leiges vees, et need pehmeneksid.

Sulata nõrgal kuumusel kookosõli ja sega see teiste ainete hulka. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (ca 21 cm läbimõõduga) põhja ja pista vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Valmista täidis nr 1. Selleks nõruta india pähklid sõelal liigsest veest ja vala 1/2 pähklitest blenderisse. Lisa pähklite peale kookospiim, vahtrasiirup, kookosõli ja mandliekstrakt. Purusta kõik ühtlaseks kreemjaks massiks. Määri täidisesegu koogipõhjale. Aseta koogivorm järgmise kihi valmistamise ajaks sügavkülma.


Valmista täidis nr 2. Selleks vala ülejäänud pähklid blenderisse. Lisa kookospiim, vahtrasiirup,
kookosõli, matcha ja pistaatsiapasta. Määri saadud kreem esimese täidisekihi peale. Hoia kooki 4-5 tundi külmkapis või 1,5-2 tundi sügavkülmas.


* Valmista ise pistaatsiapasta või mine lihtsamat teed ja osta poest kvaliteetne pistaatsiapasta. 

Kodutehtud pistaatsiapasta(ca 350 g):

100 g kooritud pistaatsiapähkleid (ilma soolata)
75 g päevalilleseemneid
100 g agaavisiirupit
75 g kookosõli
2-3 spl vett
2-3 spl konjakit
0,5 tl meresoola

Leota pistaatsiapähkleid ja päevalilleseemneid 30 minutit leiges vees, et need pehmeneksid.
Nõruta pähklid ja seemned veest ja vala blenderisse. Purusta need kreemjaks massiks. Lisa agaavisiirup, kookosõli, vesi, konjak ja meresool. Purusta veel kuni segu on ühtlaselt kreemjas. Alguses võid siirupit ja vett vähem lisada. Kui tundub, et jääb liiga paks, lisa rohkem vedelikku. Säilita pastat kinnises purgis.

PS! Kui Sa teed seda kooki, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!