Monday, January 9, 2017

Kreeka pähklitega "Alaska" jäätisetort



New York’is kuulsaks saanud küpsetatud „Alaska“ tort on huvitav oma kuuma ja külma koosluse poolest ning sobib eriti hästi just talviseks magustoiduks. Kergelt sulanud külm vahtrasiirupijäätis ja kuum beseekiht selle peal maitseb väga hõrgult! Pidulikumal juhul puista koogile rohkelt krõmpsuvaid Kreeka pähkleid ja nirista üle kuldse vahtrasiirupiga!

Kogus: 5-le 

Vaja läheb:

Põhi:
2 muna
50 g suhkrut
1 spl õli
60 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
0,5 tl kaneeli/piparkoogimaitseainet

Beseekate:
2 munavalget
100 g suhkrut
1 tl maisitärklist

Serveerimiseks:
Kreeka pähkleid
vahtrasiirupit

Tee nii:

Tõsta jäätis 30 minutit varem toasooja pehmenema. Vooderda 15-16 cm laiuse äärega kauss toidukilega. Suru jäätis tihedalt kausi põhja. Soovi korral võid jäätise sisse lisada veel hakitud Kreeka pähkleid. Kata toidukilega ja aseta jäätisekauss 2-3 tunniks sügavkülma. 

Valmista jäätisetordile põhi. Selle jaoks vahusta munad koos suhkruga kohevaks vahuks. Lisa õli ja vahusta veel korra. Sega omavahel jahu, sool, küpsetuspulber ja piparkoogimaitseaine. Sõelu jahusegu munavahu peale ja sega ühtlaseks. Vala biskviiditainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (24-26 cm) põhja ja küpseta 180 kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase jahtuda.

Lõika jahtunud biskviidist sama suur ring kui oli jäätisekausi äär. Aseta biskviidiring küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Beseekatte jaoks vahusta toasoojad munavalged noaotsatäie soolaga kergelt vahtu. Lisa järk-järgult suhkur ja vahusta kuni saad tugeva vahu. Tõsta jäätisekauss sügavkülmast välja ja eemalda jäätis koos toidukilega kausist. Aseta jäätisekuhi bikviidiringi peale ja kata jäätis kiirelt beseevahuga. Küpseta jäätisetorti 250 kraadises ahjus 5-6 minutit kuni beseekiht on kuldse jumega.

Serveeri Kreeka pähklitega ja nirista peale vahtrasiirupit. Söö kohe!

Retsept valmis koostöös Premiaga.


 PS! Kui Sa teed seda torti, siis ära unusta pilti teha ja #koogikontor ära märkida. Mul oleks väga hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled! Instagramis näen Sinu pilti vaid siis, kui Su konto on "avalik", mitte "privaatne" :)