Tuesday, November 8, 2016

Kardemonikeeks napsuste pirnidega


Selle keeksi küpsetasin küll alles siis, kui aknast välja piiludes paistis värviline sügis, kuid see kardemonist pakatav pehme küpsetis maitseb Sulle kindlasti ka talvises meeleolus. Kergelt veinis hautatud, kuid täiesti terveks jäetud magusad pirnid mõjuvad keeksi sees väga efektselt!

NB! Proovi seda keeksi küpsetada ka teiste jahudega. Asenda näiteks pool nisujahu kogusest tatra- või kaerajahuga. Nii saad tervislikuma variandi!

Retsept ilmus ka Toit&Trend sept-okt väljaandes.

Vaja läheb:

4 muna
200 g võid
200 g Muscovado suhkrut
225 g nisujahu
1 tl (või rohkem) jahvatatud kardemoni
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola

Pirni siirup:

3 keskmist pirni
100 g suhkrut
0,5 l kuiva valget veini
1 kaneelikoor
1väike jupp ingverit
5-6 nelgitera

Soovi korral katteks:

50 g valget šokolaadi

Tee nii:

Koori pirnid ja pane need siis koos veini, kaneelikoore, ingveri, nelgiterade ja suhkruga potti. Vala peale nii palju vett, et pirnid saaksid kaetud. Keeda tasasel tulel 30 minutit ja tõsta siis pirnid välja jahtuma. NB! Jäta pirnisiirup alles ja tee sellega hiljem üks maitsev jook.

Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega kõik kuivained omavahel. Lisa kuivainesegu võivahule ja sega ühtlaseks tainaks.

Vala keeksitainas võiga määritud keeksivormi. Lõika pirnidelt alt väike osa ära, et need oleksid tasase põhjaga. Aseta pirnid keeksitaina sisse. Küpseta 175 kraadises ahjus 40-45 minutit. Keeks on valmis kui keskele pistetud puutikk jääb kuivaks. Lase vormi sees 30 minutit jahtuda ja kummuta siis välja.

Soovi korral kaunista keeks sulatatud valge šokolaadiga!

PS! Kui Sa teed seda keeksi, siis ära unusta pilti teha ja #koogikontor ära märkida. Mul oleks väga hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!