Tuesday, April 19, 2016

★Vegan juustukook kireviljaga ★


Sa ei oskaks ealeski ära arvata, millest see "juustukook" tehtud on! Uskumatu, kuidas toiduained saavad neid erineval viisil töödeldes täiesti erinevad tekstuurid ja omadused. Just sellepärast mulle meeldibki nendega katsetada!

Mida suvisemaks läheb ilm, seda rohkem tahaks maiustada tervislikemate kookidega. Soov on kasutada võimalikult vähe valget suhkrut ja jahu ning läheneda loominguliselt taimsematele produktidele.

"Juustumassi" moodustab siin koogis selline tegelane nagu India pähkel. Üleöö vees leotatud ja seejärel kreemjaks massiks püreestatud India pähkel mõjub siin tõesti justnagu toorjuust, kuid on taimne ja seega sobib ka veganitele.

Koogipõhjaks kasutasin datleid, mandlijahu ja kookoshelbeid. Selline kooslus pole aga kindlasti reegel. Saad proovida erinevaid variante, kasutades mõnikord hoopis viigimarju, metspähkleid või näiteks Kreeka pähkleid.

Kooki serveerisin kuldkollase ja kirgliku passioni ehk kireviljaga. Kirevili- kui ilus nimi!! Lisaks veel mõned veriapelsiniviilud. See kõik kokku sai nii metsikult ilus ja maitsev!

Sul läheb vaja:

Põhi:

100 g datleid
50 g mandlijahu
30 g kookoshelbeid
30 ml kookosõli

Täidis:

250 g India pähkleid
1 sidrun
120 ml kreemjat kookospiima
50 ml kookosõli
5 spl agaavisiirupit

Kate:

3-4 kirevilja
1 veriapelsin


Tee nii:

Alusta sellest, et pane India pähklid juba eelmisel õhtul vette likku.

Leota datleid 15 minutit leiges vees, et need pehmeneksid ja püreesta siis ühtlaseks massiks. Sega datlimassi hulka mandlijahu, kookoshelbed ja kookosõli (kui kookosõli on tahkel kujul, siis sulata see madalal kuumusel). Suru saadud segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (18 cm) põhja ja aseta vorm külmkappi.

"Juustumassi" valmistamiseks vala pähklitelt vesi ära, seejärel püreesta pähklid blenderis ühtlaseks kreemjaks massiks. Tõsta pähklimass kaussi. Lisa veidi sidrunikoort ja -mahla, sega sisse kookospiim, agaavisiirup ja kookosõli. Sega kõik korralikult läbi ja vala koogipõhjale. Tõsta nüüd kook sügavkülma ja lase siis tal 3-4 tundi seal rahulikult olla.

Võta kook 30 minutit enne serveerimist sügavkülmast välja, kaunista kirevilja ja apelsiniviiludega ning maitse, kui hea!



PS! Kui Sa teed seda kooki, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

No comments:

Post a Comment