Thursday, April 16, 2015

Key Lime Pie ehk lihtne kondenspiima-laimikook



Oii, kui hästi lõhnavad need helerohelised värsked laimid! Terve köök täitub kergema, värskema ja energilisema olekuga.

Key lime pie on kuulus USA magusroog, mis pärineb juba 20.sajandi varastest aastatest Key West, Florida piirkonnast ja selle leiutas üks tore botaanik nimega Jack. Koogi retsept ilmus esimest korda avalikkuse ette 1930.a. paiku.


See hapukas kook on oma nime saanud väikeste Key laimide järgi, millel on teistest laimidest kollakam mahl. Koogi kollase sisu annavad suures osas aga siiski kollased munarebud.

Kõige traditsioonilisemat Key lime pie kooki katab ka munavalgekiht, kuid ka selline, vahukoorega variant on üsna levinud. Põhikoostisained ongi vaid laimimahl, kondenspiim, munakollased ja küpsisepõhi, seega üks eriliselt lihtne ja võluv on see kook!


Vaja läheb:

Põhi:

250 g Digestive küpsiseid
125 g võid

Kate:

135 ml laimimahla (selleks läheb vaja ca 4 laimi)
500 g (2x 250g) Jaani kondenspiima suhkruga
6 munakollast

Kaunistamiseks:

riivitud laimikoort
200 ml vahukoort