Küpsised

Gluteenivaba töötuba ja kanepi-mandliküpsised

Veidi enam kui nädal tagasi käisin Gourmet Coffee City kohvikus sellisel vahval üritusel nagu gluteenivaba töötuba. Töötuba viis läbi omaala asjatundja, toidublogija ja kokaraamatute autor Silja Luide. Silja on toidutegemist õppinud maailma vanimas kokakoolis Le Cordon Bleu ja seal õppides saigi alguse tema toidublogi “Jagatud rõõm”.

Suhkru asemel saab küpsetistes edukalt ka mett kasutada
Oma viimase kokaraamatu pühendas ta erinevatele jahudele ja kannab nime “10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes”. Kuna juba mitu aastat on Silja pidanud küpsetama gluteenivabalt, siis tutvustas ta meile oma lemmikuid jahusid, mida nisujahu asemel on hea kasutada ja millest valmivad imemaitsvad küpsetised. Tuli välja, et hetkel on Silja kõige rohkem vaimustuses toortatra- ja mandlijahust. Neid jahusid meeldib talle ka kombineerida näiteks maisi- ja riisijahuga.

Silja Luide kõige värskem kokaraamat

Selleks ajaks kui töötoas osalejad olid kohale jõudnud, oli Silja juba ühe gluteenivaba küpsetise valmis teinud ja me kõik saime alustuseks maitsta hõrku juustukooki mustsõstardega.

Gluteenivaba juustukook 

Koos valmistasime aga hoopis ühe mõnusalt pehme ja mahlase banaanikeeksi, mis koosnes ainult kõige kasulikematest koostisosadest. See banaanikeeks on gluteeni-, teravilja, laktoosi- ja suhkruvaba!

Banaanikeeks a’la Silja Luide

Vaja läheb:

4 keskmist küpset banaani
70 g extra virgin ehk rafineerimata kookosõli
4 muna
1,5 tl vanilliekstrakti/ 1 tl mandliekstrakti
1tl soodat
5 sl kookosõie siirupit/ vedelat mett
90 g mandlijahu
soovi korral peotäis hakitud šokolaadi, pähkleid, mandleid, kuivatatud puuvilju

Tee kahvliga banaanid püreeks, lisa sulatatud kookosõli, kergelt lahtiklopitud munad ja ülejäänud ained. Sega läbi ning vala võiga määritud ja mandlijahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud keskmise suurusega (u 24 cm) keeksivormi.

Küpeta ahjus 175 kraadi juures u 45 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. Naudi soojalt või külmalt.

Kanepi-mandliküpsised


Kanepijahuga küpsised




Mina sain sellest töötoast inspiratsiooni küllaga. Vaatamata sellele, et kanepijahu headusest Silja ei rääkinud, tekkis mul hiljuti jahu riiulite vahel uudistades kange soov proovida midagi just sellest jahust valmistada. Kanepijahu on eriti kasulik oma kõrge Omega 3 ja Omega 6 rasvhapete sisalduse poolest. See jahu on kergelt rohelise tooniga, pähklise-herne maiguga ja sellega küpsetades jääb küpsetisele pigem rabe ja mure tekstuur. Segasin hulka ka mandlijahu, mis lisas küpsisele pehmust, lisaks veel mandlilaaste.

Üdini tervislikud küpsised! Täiesti patuvabad!

Vaja läheb:

100 g kanepijahu
50 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
50 g mandlilaaste
1 muna
80 g vedelat mett
1 tl mandliessentsi
2 spl kookosõli

Sega omavahel kanepi- ja mandlijahu. Lisa küpsetuspulber, sool ja mandlilaastud. Vahusta omavahel muna, mesi, kookosõli ja mandliessents kergelt läbi. Vala siis kuivainetele ja sega kõik ühtlaseks massiks. Vormi käte vahel väikesed tainapallid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Suru iga küpsisepallike kahvliga kergelt lamedaks. Küpseta 160 kraadi juures 10 minutit.

PS! Kui Sa teed neid küpsiseid, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    Silja
    oktoober 24, 2015 at 12:39 p.l.

    Suur aitäh, Merilin, heade sõnade eest 🙂 Mul on väga hea meel, et tulid! Kuna olen Sind vaid pildi peal näinud ja osalejate nimesid ei teadnud, siis ei olnud kindel, kas see oled Sina, aga tõesti hea meel näha, et ikka olid! 🙂 loodan, et Sul oli kasu sellest õhtust! 🙂

    PS juustukook tänab samuti kiidusõnade eest! 🙂

    • Reply
      Merilin Siimpoeg
      oktoober 24, 2015 at 6:49 p.l.

      Hei! Muidugi oli mul sellest õhtust hulganisti kasu! Suur aitäh, Sulle, selle eest! 😉
      ..ja juustukook ja banaanikeeks mõlemad olid imemaitsvad!

    Kommenteeri