Koogid

Kirsi-šokolaaditort mascarpone-roosiveekreemiga

Ilmselt üks kõige romantilisema välimusega tort, mis ma kunagi teinud olen. Magus ja aroomirikas roosivesi võib tunduda algselt võõras, kuid teeb selle tordi eriliseks ja kohe palju-palju pidulikumaks.



Tort jääb mahlane, pehme ja šokolaadine.

See tort on kindlasti üks suurepärane võimalus, millega midagi erakordset tähistada!
Mul on väga vedanud, sest sel aastal ongi meie perel üks erakordselt tore sündmus- minu õe pulmad! Seepärast on ka minu meeleolu juba mõnda aega romantilisemas ja helgemas toonis liikunud ning see väljendub ilmselt ka minu tehtud kookides.

Minu hoolde jääb ka õe ja tema elukaaslase pulma magusalaud, seega on mul hetkel nii palju erinevaid mõtteid peas, mida ja kuidas seda teostada… ja see on nii põnev! 🙂



Tordist jätkub 16-20-le magusaarmastajale!


Vaja läheb:

Šokolaadibiskviit:

7 muna
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
275 g suhkrut
250 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat

Vahele:

400 g kirsse
(Kasutasin külmutatud kirsse, mis eelnevalt 1 dl vee ja
 natukese suhkruga korra keema lasin. Värskete kirssidega
muidugi veel parem!)

Niisutamiseks:


0,75 dl kirsimahla+ 2 spl brändit/konjakit

Kreem:


200 g toorjuustu
250 g mascarpone kreemjuustu
200 g vahukoort
40 g suhkrut
10 g vanillisuhkrut
2 tl želatiini+ 3 spl külma vett
2,5 tl roosivett

Kattekreem:

150 g vahukoort
250 g mascarpone kreemjuustu
40 g suhkrut

Kaunistuseks:

roosinupukesi

Haki šokolaad väiksemateks tükkideks. Sulata või koos šokolaadiga madalal kuumusel kuni kõik on ühtlaselt sulanud. Sega sisse suhkur ja jäta jahtuma.

Eralda munakollased -valgetest. Vahusta munakollased šokolaadisegu sisse. Munavalged vahusta eraldi kausis tugevaks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda.
Sega õrnalt spaatli või suure lusikaga alt-üles tõstes pool munavalgevahust šokolaadisegu sisse. Sõelu nüüd peale jahusegu ja sega jälle õrnalt kõik segamini. Lõpuks lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega kõik kokku.

Vala koogitainas 28-29 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 175 kraadises ahjus 35-40 minutit kuni keskele pistetud puutikk jääb kuivaks. Jahuta kook täielikult maha ja lõika siis suure noaga kolmeks kihiks.

Vooderda nüüd uuesti see sama vorm, milles koogi küpsetasid, küpsetuspaberiga. Aseta esimene kiht šokolaadibiskviiti vormi põhja ja niisuta kirsimahla-brändiseguga. Jäta siis ootele.

Nüüd valmista kreem. Pane kõigepealt 2 tl želatiini 3 spl külma vette paisuma. Vahusta toorjuust, mascarpone, vahukoor ja suhkrud. Lisa roosivesi ja vahusta veel kõik läbi. Sulata paisunud želatiinisegu vesivannis, lase mõni minut jahtuda ja nirista siis peene joana kreemi sisse (samal ajal vahustades). Sega veelkord kõik läbi.

Määri nüüd esimesele niisutatud biskviidikihile veidi rohkem kui 1/3 osa kreemist. Nõruta kirsid liigsest vedelikust ja aseta siis 1/2 kirssidest kreemi peale. Tõsta peale järgmine biskviidikiht ja niisuta. Määri sellele jälle sama palju kreemi ja kata kirssidega. Aseta peale viimane biskviidikiht, niisuta kirsimahlaseguga ja määri peale ülejäänud kreem. Kõige pealmisele biskviidikihile jääb kõige vähem kreemi, sest hiljem läheb sinna peale veel kattekreem. Tõsta nüüd tort 2-3 tunniks külmkappi, et kreem saaks tarduda ja kõik kihid maitsestuda.

Kattekreemi jaoks vahusta vahukoor, mascarpone ja suhkur omavahel paksuks vahuks. Määri kreem tordi külgedele ja peale. Mina tilgutasin kreemi sisse veel mõned tilgad punast kirsimahla, et tordi peale ka veidi roosakamat kreemi saaks.

Kaunista tort roosinupukestega. Mina kasutasin kaunistamiseks roositee väikeseid roosinuppe.

… juhtub seda kooki süües väga kiiresti!

PS! Kui Sa teed seda kooki, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

8 kommentaari

  • Reply
    Kristi
    juuni 26, 2016 at 8:46 p.l.

    Tundub põnev! Kas mingil kindlal põhjusel on siin kasutatud mascarponet või võiks selle asendada ka Philadelphiaga näiteks?

    • Reply
      Merilin Siimpoeg
      juuni 27, 2016 at 2:07 p.l.

      Tere, Kristi! Mascarpone teeb kreemi minu arvates eriti siidiseks ja mõnusaks, kuid Philadelphia toorjuust sobib siia ka väga hästi 🙂

    • Reply
      Kristi
      juuni 28, 2016 at 9:17 p.l.

      Tere! Proovisin järgi, küll ilma roosiveeta, aga siiski sai suurepärane tort! Pluss – leidsin nüüd omale ammuotsitud ideaalse šokolaadibiskviidi retsepti 🙂 Suured tänud!

    • Reply
      Merilin Siimpoeg
      juuni 29, 2016 at 5:26 p.l.

      Oi, kui tore, et õnnestus! 🙂 Tänud tagasiside eest!

  • Reply
    Eneli
    märts 2, 2021 at 3:14 p.l.

    Tere. Selline küsimus, et kustkohast saab osta roosivett?

  • Reply
    Maris
    oktoober 26, 2021 at 8:51 p.l.

    Tere. Kas seda biskviidiretsepti võiks kasutada ka suurel plaadil tegemiseks, kui tahan neljakandilise tordi teha? Sel juhul sama kogus? Kas kreemist võib želatiini ka välja jättae või siis jääb kreem liiga vedel?

    • Reply
      admin
      oktoober 27, 2021 at 9:36 e.l.

      Hei, Maris!
      See võib olla küll neljakandiline vorm, kuid soovitan selle biskviidi ikkagi lahtikäivas ja kompaktsemas vormis küpsetada, sest muidu jääb biskviit ebaühtlase paksusega.
      Kreemi jaoks oleks jah siiski želatiini vaja, et ilusti ära tahkuks. 🙂

    Kommenteeri