Koogid

Rabarberi-maasikakook seesamiseemnepõhjal

Oioioi, kui lahe! Aeg juba sedamail, et rabarberitest saab kooki! Rabarber on minu jaoks täielik “peaaegusuvi” kuulutaja!

Ja oii, kui palju head on võimalik nendest hapukatest vartest välja võluda. Siia kooki on kokku pandud rabarberid ja maasikad- kus hapu tasakaalustab magusat.

Omamoodi mõnusalt mõjuvad seesamiseemnetega rikastatud krõbe koogipõhi ja kõige tipuks ilutsevad beseeroosid! Tasub proovida!

Põhi:

1,5 dl täisteranisujahu
1 dl nisujahu
0,75 dl seesamiseemneid
125 g võid
2-3 spl külma vett
2 spl suhkrut
1/4 tl soola

Täidis:

4 rabarberivart
350 g maasikaid
2 dl suhkrut
1 tl kaneeli
1 spl maisitärklist
1,5 dl vett

Kate:

2 suurt munavalget
1,5 dl suhkrut

Koogipõhja jaoks sega omavahel mõlemad jahud, sool, suhkur ja seesamiseemned. Lisa võitükid ja vesi, sega kõik ühtlaseks tainaks. Hoia tainast pool tundi külmas.

Vahepeal valmista täidis. Selle jaoks koori ja tükelda rabarber, haki maasikad pisemateks tükkideks. Vala rabarberitükid, 1 dl vett ja suhkur potti. lase keema. Umbes viie minuti pärast lisa ka maasikatükid ja keeda veel tasasel tulel 10 minutit. Sega maisitärklis ja 0,5 dl külma vett. Vala tärklise-veesegu rabarberi-maasikasegu sisse, samal ajal segades. Sega pidevalt ja lase nõrgal kuumusel nii kaua podiseda kuni segu on paksenenud, lõpuks lisa kaneel. Jäta jahtuma.

Rabarberikostüümis

Suru nüüd taigen 28 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Kata põhi fooliumiga ja eelküpseta 5-6 minutit 180 kraadises ahjus.

Vala põhjale rabarberi-maasikasegu ja küpseta 20 minutit 180 kraadi juures.

Vahepeal valmista beseekate. Selle jaoks vahusta munavalged kergete vahupilvedeni. Lisa 1/2 suhkrukogusest, vahusta paar minutit ja lisa siis ülejäänud suhkur. Vahusta kuni saad tugeva vahu. Tõsta munavalgevaht pritskotti ja pritsi siis koogile “beseeroosid”. Võid beseekatte ka lihtsalt lusikaga koogile tõsta ja ühtlaselt laiali määrida.

Küpseta kooki koos beseevahuga 180 kraadi juures veel 8-10 minutit. Keera ahi kinni ja tee ahjuuks veidi lahti. Lase koogil pool tundi lahtise uksega ahjus jahtuda. Tõsta siis välja ja lase täielikult jahtuda enne kui lahti lõikad.

PS! Kui Sa teed seda kooki, siis ära unusta pilti teha ja #koogikontor ära märkida.
Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled!

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    Anonymous
    mai 31, 2017 at 7:08 e.l.

    Tegin seda kooki. Kõik kiitsid koogi välimust, aga natuke liigmagus tuli.
    Natuke küsiks retsepti kohta kaa? Probleem tekkis katte tegemisel: retseptis 4 rabarberivart, see on nii umbmäärane kogus, kui palju siis tegelikult? rabarberid nii erineva suurusega. Panin lõpuks 500gr puhastatud lõigutud rabarberit. Koguse järgi: moosi tuli liiga palju, maitse järgi: tuli moos aga vähe hapu. Pildilt näen kõrget tardunut moosikihti, mina kasutasin ära ainult pool moosikogust ja ikka vajus kooki lahtilõigates moos pisut vahelt välja.
    Max punktid põhjale: põhjakihis kasutasin valgeid ja musti seesamiseemneid, kena ja krõmps põhi tuli (aga eelküpsetasin põhja vähemalt 10 min).
    Küllap kasutan seda koogipõhja teinekordki.

    • Reply
      Merilin Siimpoeg
      juuni 5, 2017 at 8:00 p.l.

      Hei-hei! 4 rabarberivarre all pidasingi silmas umbes 500 g. Kui "moos" liialt vedel tuleb, lisa 1 spl rohkem maisitärklist. Hoia kooki enne lahtilõikamist veel paar tundi külmkapis, sest külmana on seda lihtsam lõigata. Tore, et koogipõhi meeldis!:)

    Kommenteeri