Koogid

Key Lime Pie ehk lihtne kondenspiima-laimikook

Oii, kui hästi lõhnavad need helerohelised värsked laimid! Terve köök täitub kergema, värskema ja energilisema olekuga.

Key lime pie on kuulus USA magusroog, mis pärineb juba 20.sajandi varastest aastatest Key West, Florida piirkonnast ja selle leiutas üks tore botaanik nimega Jack. Koogi retsept ilmus esimest korda avalikkuse ette 1930.a. paiku.

See hapukas kook on oma nime saanud väikeste Key laimide järgi, millel on teistest laimidest kollakam mahl. Koogi kollase sisu annavad suures osas aga siiski kollased munarebud.

Kõige traditsioonilisemat Key lime pie kooki katab ka munavalgekiht, kuid ka selline, vahukoorega variant on üsna levinud. Põhikoostisained ongi vaid laimimahl, kondenspiim, munakollased ja küpsisepõhi, seega üks eriliselt lihtne ja võluv on see kook!



Vaja läheb:


Põhi:

250 g Digestive küpsiseid
125 g võid

Kate:

135 ml laimimahla (selleks läheb vaja ca 4 laimi)
500 g (2x 250g) Jaani kondenspiima suhkruga
6 munakollast

Kaunistamiseks:

riivitud laimikoort
200 ml vahukoort

Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (24cm) põhja ja äärtele. Aseta vorm pooleks tunniks külmkappi. Sega omavahel laimimahl, munakollased ja kondenspiim korralikult läbi, vala küpsisepõhjale ja küpseta 175 kraadises ahjus 15 minutit. Koogi kate peaks selle ajaga olema enam-vähem hüübinud, kui pealt veel kergelt võbisev. Lase koogil 3-4 tundi külmkapis taheneda. Kaunista vahustatud koore, laimiviilude ja värskelt riivitud laimikoorega.

 

PS! Kui Sa teed seda kooki, siis ära unusta pilti teha ja hashtagiga #koogikontor ära märkida. Mul oleks hea meel, kui näeksin, mida Sa valmistanud oled! 

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    Laura
    oktoober 12, 2018 at 7:13 p.l.

    Tere, hakkan seda kooki pühapäeval katsetama 🙂 Igaks juhuks tahtsin üle küsida – laimimahl, kodendspiim ja munakollased tuleb omavahel lihtsalt segada mitte vahustada?

    • Reply
      admin
      oktoober 12, 2018 at 8:47 p.l.

      Hei, Laura!
      Jaa, just nii. Võid visplig litsalt korralikult ära segada. Vahustama ei pea.
      Merilin

    Kommenteeri