Saturday, November 1, 2014

Kui kohtuvad šokolaad, karamell ja vaarikas...





... siis see kõik on justkui unes. Uskumatult maitsev kihiline šokolaadikook, mille vahel peitub kaks hõrku kreemi- üks vaarikatega ja teine karamellise keedetud kondenspiimaga. Vaarika väike hapukus tasakaalustab karamelli magusust ja see kõik mahlase šokolaadikoogi vahel sulab suus ...





Vaja läheb:

Šokolaadikook:

6 väikest muna
150 g tumedat šokolaadi (70%)
150 g võid
170 g suhkrut
150 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat

Kreem:

200 g maitsestamata toorjuustu
300 g vahukoort
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
150 g vaarikaid+ 100 g kaunistamiseks
80 g JAANI keedetud kondenspiima

Niisutamiseks:

u 1 dl kohvi
(või 2spl konjakit+ 4spl vett)

Karamellikaste:

80 g JAANI keedetud kondenspiima
30 g vahukoort



Sulata vesivannis ühes potis šokolaad ja või. Sega aegajalt ja tõsta jahtuma, kui šokolaad on ühtlaselt sulanud. Lisa šokolaadisegu sisse ka suhkur ja jäta u 15 minutiks jahtuma. Eralda munakollased -valgetest, Munakollased sega kohe šokolaadisegu sisse. Munavalged vahusta eraldi kausis tugevaks vahuks. Lisa pool munavalgevahust õrnalt taigna sisse. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sooda. Sõelu jahusegu taigna sisse ja sega ettevaatlikult alt-üles tõstes. Nüüd lisa teine pool munavalgevahust ja sega samuti ettevaatlikult taigna hulka. Vala nüüd kogu koogitaigen lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (21cm) ja küpseta 170 kraadises ahjus u 30 minutit kuni kook on mõnusalt kerkinud ja keskele pistetud puutikk jääb enam-vähem kuivaks.

Jahuta šokolaadikook täielikult.

Kreemi valmistamiseks vahusta toorjuust, koor, suhkur ja vanillisuhkur ühtlaseks paksuks kreemiks. Tõsta 1/3 kreemist eraldi kaussi ja lisa püreestatud vaarikad. Ülejäänud kreemi sisse sega 80 g keedetud kondenspiima.

Karamellikastme jaoks kuumuta koor ja keedetud kondenspiim väikese poti sees kuni segu muutub ühtlaseks kastmeks.

Lõika šokolaadikook kolmeks võrdseks kettaks.
Tõsta nüüd üks šokolaadikoogi ketas koogialusele, niisuta natuke kohviga ja määri peale vaarikatega kreemi. Aseta peale järgmine  šokolaadikoogikiht, niisuta ja seejärel määri peale keedetud kondenspiimaga kreemi. Tõsta peale viimane koogikiht ning määri peale ülejäänud kreem. Säti peale vaarikad ja nirista kook üle karamellikastmega.

Kui kannatad, lase mõned tunnid külmkapis maitsestuda, kui ei, hakka kohe sööma! Üleöö seistuna maitseb muidugi veel paremini!












9 comments:

  1. Tere,

    Suur aitäh ahvatleva retsepti eest, just seda ma oma sünnipäevaks nädalavahetusel teen :)
    Aga kas sedasaab kümutatud vaarikatega ka teha? Sulatada ja siis püreestada? Või külmununa tervetena kreemi sisse panna või põhjale laduda enne kreemi pealepanekut? Ma kardan alati, et neil hakkab mingi käärimisprotsess kohe peale sulamist pihta, kuigi tegelt ei tohiks ju..?
    Ja ikka eelmisel õhtul valmis teha, eks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere!
      Saab ikka, mina tegin ka külmutatud vaarikatega. Kreemi sisse pandud vaarikad sulatasin enne ja siis püreestasin. Koogi peale läinud vaarikaid enne ei sulatanudki, sest need sulavad juba koogi peal olles ka väga kiiresti. Otse sügavkülmast terveid marju ei soovita ma kreemi sisse panna, sest kui vaarikad siis hiljem sulama hakkavad, võib kreem liiga vedeleks minna. Seda ei ole vaja karta, et need kohe käärima hakkavad- vaarikad maitsevad koogi peal ja kreemi sees veel mitu päeva hästi, kui kooki üldse jätkubki mitmeks päevaks! Tasuks jah eelmisel õhtul valmis teha, siis imbuvad kihid paremini läbi ja kook saab maitsestuda. :)

      Delete
    2. Tere jälle!

      Selge, suur aitäh nõuannete eest, reede õhtu on mul sisustatud :)

      Delete
  2. Super kook, väga maitsev. Teen juba 3ndat korda :) Lisades mandlilaaste jääb veelgi parem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi kui tore, et maitseb :) ja pean siis ka mandlilaastudega varianti proovima!

      Delete
  3. Kas suhkru võiks näiteks välja jätta shokolaadi koogi osast? Tean, et tume shoks ei ole küll magus, aga siiski.. Tundub, et kogu kook tuleks lõppudelõpuks jube magus, kui arvestada veel kondenspiima kogust. Mis arvate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Soovitan siiski koogi sees ka suhkrut kasutada, et tuleks õhulisem ja pehmem tulemus. Võid seda kogust nt 120 g peale vähendada.

      Delete
  4. Kas kondenspiim on jaani karamelli kondenspiim v jaani tavaline?

    ReplyDelete