Muu

Rabarberi-vaarikakook beseekattega


Üle pika aja üritasin koogi tegemisel järgida mõnda retsepti.. no okei tegelikult vahetasin algselt retseptis olnud maasikad vaarikate vastu ja muutsin siit-sealt ühtteist, aga mõte jäi kindlasti samaks. 🙂

See kook on midagi uhket ja imeliselt maitsvat, sest need maitsed, mis seal kõik sees on, moodustavad kokku midagi tõeliselt võrratut. Retsepti võtsin Anni Arro raamatust “Haapsalu kohvikuid ja retsepte”. Raamatu autoriks on küll A. Arro, kuid nende imeliste kookide tegija on hoopis selline tore tädi nagu Nadežda Kaarma, koogiingel nagu teda nimetatakse. Teda võib vahel näha nii Tallinnas kohvikus Komeet kui ka Haapsalus Epp Maria Kokamägi galerii kohvikus ning Müüriääre kohvikus oma oskuseid näitamas.

Sellest koogist veel nii palju, et eriti hästi maitseb see just järgmisel päeval külmkapikülmana, siis annab ka martsipan endast meeldivalt märku ning koogi pinnale on tekkinud imeilusad pisarad (rõõmu- mitte kurbusepisarad).

Põhi:

150 g võid

3 dl nisujahu
0,5 dl suhkrut
1/4 tl soola
1 spl külma vett

Täidis:

500 g rabarberit

100 g vaarikaid või maasikaid
100 g fariinsuhkrut
75 g martsipani
2 spl tärklist
1 tl kaneeli
2 dl vahukoort
4 muna
2 spl nisujahu

Kate:

4 munavalget

1,5 dl suhkrut

Haki või jahu, suhkru ja soola sisse. Lisa vesi ja segakõik ühtlaseks taignaks. Pane pooleks tunniks külma. Suru taigen võiga määritud koogivormi põhja ja äärtele, vooderda ääred fooliumiga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 5 minutit.

Koori rabarber ja tükelda pisikesteks tükkideks, lisa ka marjad, hakitud martsipan, kaneel, suhkur ja tärklis. Tõsta kogu mass põhjale. Sega omavahel koor, munad ja jahu ning vala rabarberisegule peale. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit kuni kook on hüübinud (pole enam vedel). Vahusta munavalged poolkõvaks vahuks ja lisa siis järkjärgult suhkur. Vahusta veel. Tõsta siis vaht lusikaga või kondiitripritsiga koogile krooniks ning küpseta 150 kraadi juures 10 minutit. Lase enne vormist välja võtmist pool tundi jahtuda.

Sulle võivad veel meeldida

Kommentaare pole

Kommenteeri