Muu

Sidruni-beseetort

 

See hapukas-magus sidrunitort on põhimõttleliselt nagu brita kook. Suvel lähevad sellised mahlased rabeda beseega tordid eriti hästi peale! Torti sõime meile kõigile armsa tädi Tiia juures, kus on alati nii tore käia:)

NB! Inglise sidrunivõie ehk lemon curd on nii hea, et on oht see enne koogi peale jõudmist ära süüa;)

 

Vaja läheb:
Põhi:
100 g võid
1,5 dl suhkrut
5 munakollast
4 spl piima
2 dl nisuhjahu
2 tl küpsetuspulbrit

 

Beseekiht:
5 munavalget
2,5 dl suhkrut
50 g mandlilaaste

 

Sidrunikreem:
4 dl vahukoort
3 dl sidrunivõiet (lemon curd)

 

Sidrunivõie:
1 suur mahlane sidrun
3 suurt muna
150 g peenikest suhkrut
100 g magedat toasooja võid

 

Esmalt valmista sidrunivõie. Selleks pese sidrun hoolikalt ja pressi välja mahl (vaja on u 1 dl mahla). Riivi 1 spl sidrunikoort peene riiviga. Kuumuta väikeses potis 2-3 cm vett keemiseni. Sega kuumakindlas kausis munad, suhkur ja sidrunimahl. Tõsta kauss kuuma vee kohlae, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb (umbes 10 minutit). Segu temperatuur peaks olema 71-72 kraadi. Tõsta pott tulelt, lase veidi jahtuda ja klopi juurde toasoojad võikuubikud ja sidrunikoor. Kalla steriliseeritud purki (kui koogi teost alles jääb, saad svõiet saiale määrida või niisama purgist süüa).

 

Koogi jaoks vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munakollased. Sega juurde piim ja sõelu juurde omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Vahusta munavalged poole suhkruga tugevaks vahuks, lisa ülejäänud suhkur ja vahusta läikivaks. Jaota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri peale beseekate ja kata mandlilaastudega. Küpseta ahju allosas 150 kraadi juures 30 minutit. Lase jahtuda ja lõika kook pooleks. Vahusta koor, lisa sidrunivõie ja sega läbi. Määri 2/3 kreemist kihtide vahele ja ülejäänud kreem kõige peale.

 

Retsept NamiNamist.

Sulle võivad veel meeldida

2 kommentaari

  • Reply
    Pille
    juuli 7, 2010 at 8:11 e.l.

    Mul on ka raskusi sidrunivõide mittesöömisega 😉

  • Reply
    Merilin Siimpoeg
    juuli 7, 2010 at 3:06 p.l.

    Heh, see on tõesti sõltuvust tekitav:)

  • Kommenteeri